Напис
Македонија на Македонците

Максимата на Вилијам Гледстоун

Сликава покажува Македонци кои протестираат во 1920 година во Софија. На транспарентот пишува „Македонија за Македонците“, а под тоа го пишува името на Вилијам Гледстоун (Уилиам Гладстон напишано таму).

Вилијам Гледстоун во 1897 (долго пред доаѓањето на Тито на власт) сметал дека е можно да се реши Македонското прашање на Балканот само преку девизата „Македонија на Македонците“. Како и за сите други работи, нашите малодушни соседи тврдат дека, со помош на напредна технологија за читање мозоци на умрени луѓе - НЕ МИСЛЕЛ НАВИСТИНА на Македонци, туку мислел на сите оние кои живееле во Македонија.

Вистината е на наша страна.

Придружете ни се!

[object Object]
Софија 1920 година, протест на Македонци

14
1
1