Напис
Социјалистичките корени на фашизмот

Фашизмот е варијанта на социјализам. Како таков, не може да претставува борба меѓу левицата и десницата, туку меѓу различните левичарски идеологии.

[object Object]
Џовани Џентиле / Бенито Мусолини

Во изминатите неколку децении се води длабока дискусија за идеолошките корени на фашизмот, главно поради големото недоразбирање за колективистичките принципи врз кои се базира ова авторитарно движење. За подобро да се разбере оваа идеологија, неопходно е длабоко познавање на животите, верувањата и принципите на нејзините политички идеолози (како Бенито Мусолини ) и филозофски идеолози (како Џовани Џентиле).

Мусолини бил италијански војник, новинар и политичар кој 14 години бил член на Италијанската социјалистичка партија. Во 1910 година, тој бил назначен за уредник на неделникот La Lotta di Classe (Класната борба), а следната година објавил есеј со наслов „Трентино гледано од социјалист“. Неговото новинарство и политички активизам го одведоа во затвор, но набргу откако беше ослободен, Италијанската социјалистичка партија - сега посилна, откако постигна важна победа на Конгресот на Реџо Емилија - го постави на чело на миланскиот весник Аванти!

Овој интензивен политички активизам беше следен од Првата Светска војна, која означи пресвртница во животот на Мусолини. Во почетокот, лидерот на Социјалистичката партија беше дел од антиинтервенционистичкото движење, кое се спротивставуваше на учеството на Италија во Првата Светска војна. Но подоцна се приклучи кон интервенционистичкото крило, што резултираше во негово исклучување од Социјалистичката партија.

Мусолини учествуваше во војната и успеа да го искористи незадоволството на италијанскиот народ поради малкуте придобивки добиени со Версајскиот договор. Потоа за тоа ги обвини своите поранешни другари од Социјалистичката партија и тогаш го започна формирањето на Fasci Italiani di Combattimento, организацијата која подоцна ќе стане Италијанска фашистичка партија.

Врз основа на силно националистичките чувства што процветаа како резултат на војната, Мусолини дојде на власт со насилство, борејќи се против традиционалните социјалисти и штитејќи се себеси со познатиот одред на црните кошули . Дури тогаш ќе почне да се обликува идеолошкиот комплекс на фашизмот.


Идеолошкиот татко на фашизмот

Скоро сите знаат дека Карл Маркс е идеолошкиот татко на комунизмот и социјализмот и дека Адам Смит е таткото на капитализмот и економскиот либерализам. Но дали знаете кој е умот позади фашизмот? Многу е веројатно дека не знаете, а однапред можам да ви кажам дека и филозофот кој стои зад фашизмот бил самопрогласен социјалист.

Џовани Џентиле, неохегелијански филозоф, беше интелектуалниот автор на „доктрината на фашизмот“, која ја напиша заедно со Бенито Мусолини. Изворите на инспирација на Џентиле биле мислители како Хегел, Ниче, а исто така и Карл Маркс.

Џентиле оди дотаму што изјавува: „Фашизмот е облик на социјализам , всушност, тој е неговата најостварлива форма“. Една од најчестите размислувања за ова е дека фашизмот е едноставно социјализам заснован на национален идентитет.

Џентиле верувал дека секоја индивидуална постапка на човек треба да биде ориентирана да му служи на општеството. Тој бил против индивидуализмот, за него немало разлика помеѓу приватен и јавен интерес. Во неговите економски постулати, тој го брани задолжителниот државен корпоратизам, сакајќи да наметне автархична држава (во основа истиот рецепт што Хитлер ќе го употреби години подоцна).

Основен аспект на логиката на Џентиле е дека либералната демократија е штетна бидејќи е фокусирана на поединецот што доведува до себичност. Тој ја брани „вистинската демократија“, во која поединецот треба да биде подреден на државата. Во таа смисла, тој промовира планирани економии во кои владата е таа што одредува што, колку и како да произведува.

Џентиле и друга група филозофи го создадоа митот за социјалистичкиот национализам , според кој земја добро водена од супериорна група може да опстојува без меѓународна трговија, сè додека сите поединци се потчинуваат на плановите на владата. Целта беше да се создаде корпоративна држава. Мора да се запомни дека Мусолини потекнува од традиционалната италијанска социјалистичка партија, но поради раскинувањето со ова традиционално марксистичко движење и поради силните националистички чувства што преовладувале во тоа време, основите за создавање на новиот „националистички социјализам“ (кој го нарекоа фашизам), беа видоизменети.

Фашизмот ја национализираше индустријата за оружје, но за разлика од традиционалниот социјализам, тој не сметаше дека државата треба да ги поседува сите средства за производство, туку повеќе дека треба да доминира со нив. Сопствениците на индустриите би можеле да ги „задржат“ своите бизниси, сè додека им служат на државните директиви. Овие сопственици на бизниси биле под надзор на јавни службеници и плаќале високи даноци. Во суштина, „приватната сопственост“ повеќе не постоеше. Таа, исто така, воспостави данок на капитал, конфискација на добрата на верските конгрегации и укинување на епископските ренти. Статизмот беше клучот за сè, благодарение на националистичкиот и колективистичкиот дискурс, сите напори на граѓаните мораа да бидат во корист на државата.

Фашизам: антитеза на либерализмот и капитализмот

Фашизмот тврдеше дека се спротивставува на либералниот капитализам, но исто така и на меѓународниот социјализам, па оттука и концептот на „трет пат“, истата позиција што ќе ја има аргентинскиот перонизам години подоцна. Ова противење на меѓународниот социјализам и комунизам е токму она што предизвика толку голема конфузија во идеолошката локација на фашизмот, нацизмот, а исто така и на перонизмот. Откако се спротивставија на традиционалната интернационалистичка марксистичка левица, тие беа припишани на струјата на ултрадесничарските движења, иако вистината е дека (како што е погоре опишано) нивните централизирани економски политики ги почитуваа колективистичките и социјалистичките принципи, отворено спротивставувајќи се на капитализмот и слободниот пазар, фаворизирајќи национализам и автархија.

Во таа смисла, како што е утврдено од филозофот креатор на фашистичката идеологија, Џовани Џентиле, фашизмот е уште една форма на социјализам. Тој не беше битка на левицата против десницата, туку борба помеѓу различни левичарски идеологии, интернационалистичка и националистичка.

Всушност, во 1943 година, Бенито Мусолини ја промовираше „социјализацијата на економијата“, позната и како фашистичка социјализација; за овој процес Мусолини побарал совет од основачот на италијанската комунистичка партија, Никола Бомбачи; комунистот беше главниот интелектуален автор на „Манифестот на Верона“, историската декларација со која фашизмот го промовираше овој процес на економска „социјализација“ за продлабочување на антикапитализмот и автархизмот, и во која Италија стана позната како „Италијанска социјална република“.

На 22 април 1945 година во Милано, фашистичкиот водач ќе го објави следново:

„Нашите програми дефинитивно се еднакви на нашите револуционерни идеи и припаѓаат на она што во демократскиот режим се нарекува „левица“; нашите институции се директен резултат на нашите програми и наш идеал е државата на трудот. Во овој случај не може да има сомнеж: ние сме работничката класа во борба за живот и смрт, против капитализмот. Ние сме револуционерите во потрага по нов поредок. Ако е тоа така, да се повика помош од буржоазијата со мавтање со црвената закана е апсурд. Вистинското плашило, вистинската опасност, заканата против која немилосрдно се бориме, доаѓа од десно. Воопшто не е во наш интерес да ја имаме капиталистичката буржоазија како сојузник против заканата од црвените, дури и во најдобар случај таа би била неверен сојузник, кој се обидува да не натера да им служиме на своите цели, како што направи повеќепати со одреден успех. Ќе штедам зборови бидејќи е тотално излишно. Всушност, тоа е штетно, бидејќи нè тера да ги мешаме типовите на вистински револуционери од која било нијанса, со реакционерот кој понекогаш го користи нашиот јазик“.

Шест дена по овие изјави, Бенито Мусолини ќе биде фатен и стрелан.


Оригиналот тука:4
0
3