Македонска историја
Македонска историја
@makedonska.istorija
Македонска историја сподели
Св.Кирил и Методиј - сесловенски, но НЕ Македонски

За да си го вратиме достоинството, да го залечиме нашиот напукнат идентитет и да ги држиме на растојание разулавените апетити на нашите соседи - мораме да се откажеме од слепиот пан-славистички дух на


3
0
2
Прикажи коментари
Јас сум Македонец! Наследник на Александар Велики!

Интервју со претседателот на Крушевската Република за грчкиот весник „Акрополис“ од 8 мај 1903 година.

Поенти што се посебно интересни да се извлечат од интервјуво се одговорите на Карев во однос на де


1
0
0
Прикажи коментари
Што да правиме кога си сме болгари...

Бугарска пропаганда: Фамозното писмо на Гоце Делчев oд 1899 г. Бугарските пропагатори денес често го користат ова писмо за да би ја докажале наводната „бугарска национална припадност“ на Гоце Делчев.


5
0
1
Прикажи коментари
Јас сум Македонец. Мојот народ порано страдаше...

„ЈАС СУМ МАКЕДОНЕЦ! НИЕ МАКЕДОНЦИТЕ НЕ САКАМЕ ДА МУ СЛУЖИМЕ НА НИКОЈ ОСВЕН СЕБЕСИ; СЕ БОРИМЕ ЗА СВОЕТО НАЦИОНАЛНО ОСЛОБОДУВАЊЕ“ - 1937г.

Ганчо Хаџипанзов е Македонец, родум од Велес, кој од своите рани


7
0
1
Прикажи коментари
МАКЕДОНЦИТЕ КАКО ЗАСЕБЕН НАРОД (1877 г.)

НАЈПОЗНАТАТА ЕНЦИКПЛОПЕДИЈА ЗА ОТОМАНСКАТА ИМПЕРИЈА ОД 1877 г. ГИ НАВЕДУВА МАКЕДОНЦИТЕ КАКО ЗАСЕБЕН НАРОД

Книгата „Историја на Турција“ (1) е објавена во 1877 година од американскиот истражувач и доба


7
1
1
Прикажи коментари
Срдечен поздрав за „хората“

Еден срдечен поздрав за „хората“ коишто ептен тупо, ама мошне упорно се глупираат и сакаат да ја негираат и присвојуваат македонската историја, херои, јазик, писмо, култура.

Оригиналните Бугари биле ту


7
0
1
Прикажи коментари
Македонска историја сподели
Константин-Кирил и Методија

За многу години денот на светите браќа просветители, Константин-Кирил и Методија!

По тој повод денеска Ви пренесувам дел од говорот на Г.г. Доситеј, првиот Архиепископ на возобновената автокефална Маке


11
1
1
Прикажи коментари
Македонска Историја сподели
Македонија на Македонците

Максимата на Вилијам Гледстоун

Сликава покажува Македонци кои протестираат во 1920 година во Софија. На транспарентот пишува „Македонија за Македонците“, а под тоа го пишува името на Вилијам Гледстоун


14
1
1
Прикажи коментари